🇬🇷🦅⚔️*ΕΠΙΒΙΩΣΗ.. Αν θεωρήσουμε
ότι μπορούμε να χωρίσουμε σε επίπεδα έκτακτης ανάγκης κάποιες καταστάσεις μπορούμε να τις αριθμήσουμε αναλυτικά στην επικινδυνότητα της κάθε καταστάσης…

*ΕΠΊΠΕΔΟ 1:

Διάρκεια ημερών :1-3 μέρες με μικρό και εντοπισμένο μόνο πρόβλημα που έχει μια κοινότητα, μια γειτονιά ή ένας δήμος μπορεί να χειριστεί όπως τοπική διακοπή ρεύματος, πλημμύρα γειτονιάς, απεργία, διακοπή νερού, *τραπεζική αργία, καταιγίδα κτλ. Περισσότερο λοιπόν μια άβολη κατάσταση.

Πρέπει να έχω: εφόδια για 72 ώρες (ανάλογα με τις βλάβες π.χ. νερό, τροφή, φακούς, κεριά, ραδιόφωνο με μπαταρίες, μη- ηλεκτρικά μέσα θέρμανσης κτλ)

*ΕΠΊΠΕΔΟ 2:

Διάρκεια ημερών 3-10 μέρες. Αφορά κάποιες γειτονιές ή μέρος της πόλης και ο δήμος καλεί σε βοήθεια όμορους δήμους. Παραδείγματα: εκτεταμένη διακοπή ρεύματος, *καραντίνα, μεγαλύτερη απεργία οποιασδήποτε έκτασης, εκτεταμένα επεισόδια, μέτριος ανεμοστρόβιλος, μικρής κλίμακας σεισμός, ήπια οικονομική κρίση. Αυτή τη φορά το ξεβόλεμα είναι μεγαλύτερο αλλά παραμένει απλά ένα ξεβόλεμα.

Πρέπει να έχω: περισσότερο αποθηκευμένο φαγητό και νερό, γεννήτρια, κινητό, περισσότερες μπαταρίες, θερμαντικά μέσα, θωράκιση παραθύρων κτλ

*ΕΠΊΠΕΔΟ 3:

Διάρκεια: 10-30 μέρες. Μεγάλο μέρος του νομού έχει επηρεαστεί. Ο νομάρχης κηρύσσει τον νομό σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Παραδείγματα: μεγάλος ανεμοστρόβιλος, μεγάλος σεισμός, καραντίνα σε επίπεδο νομού κτλ. Πλέον δεν μιλάμε για ξεβόλεμα αλλά για πραγματικό πρόβλημα. Η καθημερινότητα αλλάζει, τα τρόφιμα μειώνονται σημαντικά, ίσως περιοδικώς να έχουμε ρεύμα ή και καθόλου και αντίστοιχα θέρμανση.

Πρέπει να έχω επίσης ακόμα περισσότερα αποθηκευμένα εφόδια, γεννήτρια, μπαταρίες, θερμαντικά μέσα και *ηλιακό φούρνο, θωράκιση του σπιτιού από κλέφτες κτλ..

*ΕΠΊΠΕΔΟ 4:

Διάρκεια 30-90 μέρες. Επηρεάζονται περισσότεροι νομοί της χώρας και μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα. Παραδείγματα: επίθεση ηλεκτρομαγνητικού παλμού, πανδημία, κάποια απεργία και προβλήματα στους δρόμους που δεν λύνονται, οικονομική κατάρρευση, πόλεμος, μεγάλη φυσική καταστροφή κτλ. Η κρατική βοήθεια πλέον δεν επαρκεί, εμφανίζονται ομάδες πολιτών αλλά και συμμορίες που προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο, τα τρόφιμα γίνονται πλέον δυσεύρετα και άνθρωποι αρχίζουν να πεθαίνουν.

Πρέπει να έχω επίσης ακόμα περισσότερα αποθηκευμένα εφόδια, γεννήτρια, ηλιακό φούρνο και ηλιακά πάνελ, δεξιότητες κυνηγιού ή ψαρέματος, συνεργασία με γείτονες, θωράκιση του σπιτιού από συμμορίες, όπλα, φάρμακα κτλ…

*ΕΠΊΠΕΔΟ 5:

Διάρκεια 90 μέρες και άνω και μη- αναστρέψιμη ολοκληρωτική καταστροφή. Αρχίζει ο φόβος του σκοταδιού. Η καταστροφή αφορά μεγάλο μέρος ή και το σύνολο του πληθυσμού. Ουσιαστικά γεγονός που μας γυρνάει σαν πολιτισμό στον 19ο αιώνα και τα τότε διαθέσιμα μέσα. Παραδείγματα: έκρηξη υπερ- ηφαιστείου, παγκόσμια πανδημία, *φλας του ήλιου. Νέοι τοπικοί ηγέτες; αναδύονται με τις ομάδες ή τις συμμορίες τους. Το κράτος πχ μπορεί να αδυνατεί πλέον να καλύψει τις ανάγκες οπότε πρέπει να βασιστείς στον εαυτό σου και τυχόν γείτονες. Τα σούπερ μάρκετ έχουν αδειάσει προ πολλού σε τρόφιμα και γενικά , τα αυτοκίνητα και οι πάσης φύσεως μηχανές έχουν σταματήσει είτε λόγω *φλάς είτε λόγω έλλειψης καυσίμων. Έχει αλλάξει τελείως η καθημερινότητά σου ανεπιστρεπτί.

Πρέπει να έχω επίσης ακόμα περισσότερα αποθηκευμένα εφόδια, γεννήτρια, ηλιακό φούρνο, ηλιακά πάνελ, δεξιότητες κυνηγιού ή ψαρέματος, συνεργασία με γείτονες, θωράκιση του σπιτιού από συμμορίες, όπλα, φάρμακα και δεξιότητες παραγωγής τροφής, γεωργικά εργαλεία, κοτέτσι, μποστάνι κτλ.

Οι ανάγκες καλύπτονται πάντα από κάτω προς τα πάνω στην πυραμίδα *παρακάτω (σχέδιο) σαν να την χτίζουμε απ’ την αρχή και πάντα καλύπτουμε όλα τα σκαλιά της πυραμίδας πριν προχωρήσουμε στο επόμενο επίπεδο έκτακτης ανάγκης.

Πρώτη προτεραιότητα και μέλημα μας
λοιπόν η εξασφάλιση αέρα, τροφής, νερού και καταφυγίου. Κατόπιν μέτρα ασφαλείας και υγεία. Έπειτα οι καλές σχέσεις με τα άτομα της ομάδας επιβίωσης. Στη συνέχεια η αυτοεκτίμηση και το κύρος και τέλος η αυτό-ολοκλήρωση και η τελειοποίηση δεξιοτήτων μας.

Προσέξτε πόσο σημαντική είναι η ΨΥΧΟΛΟΓΊΑ στην ΕΠΙΒΊΩΣΗ. Μετά τις πρώτες 12 ώρες πχ αρχίζει η βαρεμάρα. Ακολουθεί η δυστυχία και οι τσακωμοί και τέλος η απελπισία. Αυτό θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα οπότε για να προληφθεί πρέπει να παραμείνουν ενεργοί οι γύρω μας (εργασιοθεραπεία κοινώς) και ευτυχισμένοι (κάποια διασκέδαση, π.χ. βιβλία, επιτραπέζια, συζητήσεις, επιβράβευση κτλ)ότι μπορούμε να κρατήσουμε σε ικανοποιητικα επίπεδα ψυχολογίας τους άλλου και όλους γενικά..

Σαν κανόνα θα μπορούσαμε να θυμόμαστε ότι σε κάθε επίπεδο έκτακτης ανάγκης που περιγράφηκε στην αρχή, κατεβαίνουμε κι από ένα σκαλοπάτι στην πυραμίδα σε σχέση με το τι ανάγκη καλύπτεται εύκολα ή όχι και αυτό εξαρτάται απο τις ανάλογες καταστάσεις στις οποίες εκτιθέμεθα και ανάλογα τι πρέπει να πράξουμε!🇬🇷🦅⚔️

Πηγη φβ