Πολύτιμες διατροφικές συνήθειες

από τον Ιπποκράτη έως την εποχή μας

Ιπποκράτης (460 – 377 π.Χ.)Τον 4ο π.Χ. αιώνα ο Ιπποκράτης δίδασκε μέσα από τον πασίγνωστο αφορισμό του ότι: «Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας». Μετά από χίλια επτακόσια περίπου χρόνια σιγής αρκετοί σύγχρονοι επιστημονικοί φορείς του πλανήτη μας, ύστερα από σχετικές μελέτες και πειραματισμούς αναγνώρισαν πρόσφατα, ότι ο Κώος ιατροφιλόσοφος είχε δίκιο. Στο «Περί Διαίτης» έργο του (παρ. 2) ο Ιπποκράτης αναφέρει: «Θεωρώ ότι όποιος πρόκειται να συγγράψει ορθά για την ανθρώπινη διατροφή, πρέπει πρωτίστως να γνωρίζει και να διακρίνει την ανθρώπινη φύση γενικά, να γνωρίζει τα στοιχεία από τα οποία ο άνθρωπος συνετέθη εξ αρχής και να διακρίνει από ποια μέρη ελέγχεται. Αν αγνοεί την αρχική σύνθεση της ζωής, δεν θα καταφέρει να κατανοήσει τι προκαλούν εκείνα τα συστατικά της και αν δεν γνωρίζει ποια κατάσταση επικρατεί στο σώμα, δεν θα κατορθώσει να συστήσει ωφέλιμη διατροφή για τον άνθρωπο. Εκτός όμως από αυτά ο συγγραφέας πρέπει να γνωρίζει και τον ρόλο που παίζουν όλες οι τροφές και τα ποτά που συνθέτουν την διατροφή μας, ποια δύναμη έχει το καθένα από τη φύση, την ανάγκη και την ανθρώπινη επεξεργασία. Πρέπει να γνωρίζει κανείς πώς μπορεί να μειώσει την δύναμη που έχει δώσει η φύση στις ισχυρές ουσίες και πώς με την επεξεργασία να προσθέτει δύναμη στις ανίσχυρες, ανάλογα πάντοτε με την περίσταση». Εδώ βρίσκονται και οι βασικές αρχές και νόμοι της σύγχρονης Ολιστικής Διαιτολογίας, που βασίζονται αφενός μεν στους γενικούς κανόνες της υγιεινής διατροφής, αφετέρου δε στην προσωπική ιδιοσυγκρασία κάθε ανθρώπου ανάλογα με τις τάσεις, την κληρονομικότητα και την παθολογία του.

«Όλα όσα τρώει ή πίνει σήμερα ο άνθρωπος είναι φανερά απαλλαγμένα απ’ τους ακραίους και ισχυρούς χυμούς· για παράδειγμα ο άρτος σιταρένιος ή κρίθινος και τα παρόμοια δημητριακά. Οι τροφές αυτές, ακόμη κι αν τρώγονται σε αφθονία, δημιουργούν ελάχιστη διαταραχή και φθορά των δυνάμεων του σώματος, αντιθέτως δε συντελούν στη δύναμη, την ανάπτυξη και τη θρέψη, επειδή είναι τροφές σωστά συνδυασμένες και δεν περιέχουν τίποτε ακραίο και ισχυρό, παρά αποτελούν απλό, ολοκληρωμένο κι εύπεπτο σύνολο για τον άνθρωπο» («Περί Αρχαίης Ιητρικής» παρ. 14).

Άρτος – ψωμί ολικής αλέσεωςΟ ένζυμος άρτος (ψωμί με προζύμι) ήταν γνωστός στους αρχαίους Έλληνες τουλάχιστον από τις αρχές της 5ης π.Χ. χιλιετίας και εθεωρείτο μαζί με τους άλλους καρπούς ιερό δώρο της θεάς Δήμητρας προς τους ανθρώπους. Κατά τη Μινωική, τη Μυκηναϊκή και την Κλασική περίοδο τα δημητριακά αποτέλεσαν τη βάση διατροφής των Πελασγών ολόκληρης της Μεσογείου.

Η καλλιέργεια των δημητριακών με τον μύθο της ελεύσεως της θεάς Δήμητρας στην Ελευσίνα και του μυθικού βασιλιά Νεοπτόλεμου, που διέδωσε την τέχνη της καλλιέργειας σε όλο τον πλανήτη, χάνεται ακόμη βαθύτερα στο χρόνο και στις απαρχές του μεγάλου παγκόσμιου πολιτισμού των Ολύμπιων θεών και δείχνει την αξία που έδιδαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής στα δημητριακά. Ήταν βάση διατροφής της Χρυσής Εποχής των ανθρώπων, όπως μας λέει ο Ησίοδος στο έργο του «Έργα και Ημέραι» και η βασική τροφή των Πυθαγορείων: «Για το γεύμα τους χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά άρτο και μέλι» (Ιάμβλιχος «Περί Πυθαγορικού Βίου» παρ. 97).

Η πανάρχαια λέξη σίτισις – σιτίζομαι, που σημαίνει τρώγω -τρέφομαι, βασίζεται στον σίτο. Τα λαγάνια ή μακαρόνια (λάγανον= λεπτό φύλλο ζυμαρικού: Λεξικό Σκαρλάτου Βυζαντίου) κατά την παλαιά ονομασία τους είναι ελληνική ανακάλυψη των Πελασγών της Μεγάλης Ελλάδος. Οι Ρωμαίοι μετά την κατάκτηση της Σικελίας (και οι Ιταλοί σήμερα) έκαναν τα λαγάνια – μακαρόνια εθνικό τους φαγητό.

Όσο πιο άσπρα και επεξεργασμένα είναι τα δημητριακά και το ψωμί που τρώμε, τόσο λιγότερη είναι η ζωοποιητική τους δύναμη και η θρεπτική τους αξία. Μάλιστα με τον χημικό τρόπο που σήμερα επεξεργάζονται και παράγονται από τις βιομηχανίες τροφίμων, αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Τα λευκά άλευρα περιέχουν μόνο άμυλο, που προέρχεται από το κέντρο του σπόρου και είναι πολύ φτωχό σε ηλιακή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Η αγνή διαδικασία της ολικής αλέσεως, της ζυμώσεως και του σωστού ψησίματος αποτελούν προσπάθειες του αρχαίου ανθρώπου να συνδυάσει το εύπεπτο με το νόστιμο και το υγιεινό.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως – πιτυρούχα, όπως είναι το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη, η βρώμη, το καλαμπόκι, ο αμάρανθος (ιερός καρπός των Τολτέκων, των Μάγιας και των Ίνκας), το ρύζι (που αποτέλεσε επί χιλιετίες την διατροφική βάση των πολιτισμών της Ανατολικής Ασίας) και τα παράγωγά τους (μούσλι, ψωμί, πίττες, ζυμαρικά, γλυκίσματα) πρέπει να αντικαταστήσουν τα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία λευκά και χημικώς επεξεργασμένα δημητριακά και να αποτελέσουν ξανά την θεμελιακή τροφή του σύγχρονου ανθρώπου. Το κεχρί είναι ένα είδος δημητριακού πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ οι πρωτεΐνες του περιέχουν όλα τα αμινοξέα. Ο Πυθαγόρας το πρότεινε ως την ιδανική τροφή: «θεωρούσε ότι το κεχρί ήταν το καταλληλότερο είδος για την τροφή» (Ιάμβλιχος «Περί Πυθαγορικού Βίου» παρ. 106).

Τα δημητριακά περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας (12%-14% τα δημητριακά, 16% το ρύζι και 18% το κεχρί), ελάχιστα αλλά ωφέλιμα λιπίδια και άφθονες φυτικές ίνες, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Οι σύγχρονες πρωτεϊνικές δίαιτες τα έχουν εξοβελίσει από τα διαιτολόγια των ανθρώπων ως παχυντικά, ανεπαρκή και επικίνδυνα. Όμως τα αποτελέσματα των «διαιτολογίων της μόδας» είναι τραγικά, αφού έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα παχυσαρκίας και νοσηρότητας στον Δυτικό κυρίως κόσμο.

Ποικιλία οσπρίωνΤα όσπρια είναι άλλη μία σπουδαία αλλά παρεξηγημένη κατηγορία τροφών, που ξανακερδίζει το χαμένο έδαφος ανάμεσα στα σύγχρονα διαιτολόγια. Τα όσπρια (φακές, φάβα, φασόλια, ρεβίθια) είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας, άφθονες φυτικές ίνες και λίγα ωφέλιμα λιπαρά. Περιέχουν πολλών ειδών βιταμίνες (ακόμη και Β12), τα ιχνοστοιχεία και πολλά μεταλλικά άλατα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Από τα όσπρια λείπουν δύο βασικά αμινοξέα, για να απορροφηθεί ολοκληρωτικά η πρωτεΐνη τους από τον οργανισμό. Όμως αν συνδυαστούν στο γεύμα με κάποιο δημητριακό (ρύζι ολικής, καλαμπόκι, ψωμί ολικής), μετατρέπονται σε ένα σπουδαίο και ολοκληρωμένο γεύμα. Τα όσπρια κατατάσσονται στις θεραπευτικές τροφές, αφού η κατανάλωσή τους μειώνει τη χοληστερίνη στο αίμα και πιθανόν προστατεύει από τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και το κυκλοφορικό, βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και επιβραδύνει την γήρανση.

Ξηροί καρποίΟι ξηροί καρποί είναι η πιο παρεξηγημένη τροφή από όλες τις φυτικές τροφές. Όλοι σήμερα υποστηρίζουν ότι οι καρποί αυτοί παχαίνουν, γι’ αυτό δεν πρέπει να τους τρώμε. Κατ’ αυτό τον τρόπο απουσιάζουν από τα σύγχρονα διαιτολόγια. Οι πρόγονοί μας είχαν τους ξηρούς καρπούς ως βασική τους τροφή. Στην «Πολιτεία» ο Πλάτωνας θεωρεί τα καρύδια και τα αμύγδαλα ως βάση τροφής των πολιτών της ιδανικής πολιτείας. Οι ξηροί καρποί αποτελούσαν βασική τροφή των φιλοσόφων. Εκτός των σπουδαίων συστατικών τους (πρωτεΐνες-υδατάνθρακες υψηλής ποιότητος και όλες σχεδόν τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα) περιέχουν και τα λεγόμενα ωφέλιμα αντιγηραντικά λιπίδια Ω-3 και Ω-6.

Τα αμύγδαλα περιέχουν 50% περισσότερο ασβέστιο από όλα τα είδη γαλακτοκομικών προϊόντων και 200% περισσότερο σίδηρο από ό,τι τα κρεατικά. Είναι επίσης πλούσια σε ψευδάργυρο, σελήνιο και κάλλιο. Το αμυγδαλόγαλα είναι ένα πολύ θρεπτικό και εύπεπτο φυτικό γάλα, που περιέχει 50% περισσότερο ασβέστιο από τα ζωικά γάλατα με μεγαλύτερη απορρόφηση και καθόλου τοξίνες. Παρομοίως συμβαίνει και με τα καρύδια, φουντούκια, φιστίκια (κάσιους, βραζιλιάνικα, Αιγίνης, αφρικάνικα). Οι ξηροί καρποί πρέπει να τρώγονται ωμοί με φρούτα φρέσκα ή ξερά, με σαλάτα ή με δημητριακά (μούσλι) και όχι ψημένοι ή αλατισμένοι με συνοδεία αλκοολούχων ποτών ή μετά το γεύμα.

«Οι τροφές πρέπει να παρασκευάζονται με σουσάμι, με σπόρους και άλλους παρόμοιους καρπούς. Αν και αυτές οι τροφές είναι λιπαρές, δεν πειράζει, διότι μπορεί κανείς να χορτάσει τρώγοντας λίγο» («Περί Διαίτης Υγιεινής» παρ. 4). Οι σπόροι αλεσμένοι και μη (κολοκυθόσπορος, λιναρόσπορος, ηλιόσπορος, σουσάμι κ.ά.) είναι οι πιο ξεχασμένες τροφές του σύγχρονου διαιτολογίου μας. Όπως λέει κι ο Ιπποκράτης δεν παχαίνουν, διότι δεν μπορούμε να φάμε πολλούς. Περιέχουν σε άφθονες ποσότητες τα απαραίτητα για τον οργανισμό Ω-3 και Ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και κάποιες ωφέλιμες ουσίες, που λέγονται λιγνίνες και που μπορούν ακόμη και να αναστείλουν διάφορες βαριές εκφυλιστικές αρρώστιες, όπως ο καρκίνος, τα εγκεφαλικά και οι καρδιοπάθειες. Είναι πλούσιοι σε βιταμίνες A, C, D, K, E, όλο το σύμπλεγμα των Β και την Β12, καθώς και όλα τα μεταλλικά στοιχεία. Είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες (30%-35%), χλωροφύλλη, άλφα και βήτα καροτίνη, βιοφλαβονοειδή, τρυπτοφάνη, ισοφλαβόνες, αλκαλοειδή και στερόλες.

Οι ουσίες αυτές είναι τόσο απαραίτητες στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, όσο και το νερό που πίνουμε. Ειδική μνεία πρέπει να κάνουμε στο ταχίνι ολικής αλέσεως και στο παστέλι, που αποτελούσαν από την αρχαιότητα τη βασική τροφή των Ελλήνων και Ρωμαίων πολεμιστών, των αθλητών και των ολυμπιονικών. Το ταχίνι ολικής με μέλι αλειμμένο σε ψωμί ολικής με λίγες σταφίδες και κανέλλα, αποτελούν ένα τέλειο και νόστιμο πρωινό γεύμα. Το παστέλι σε διάφορες τελετές (γάμους, ονοματοθεσίες) αποτελούσε το σύμβολο της γονιμότητας.

Η ελιά και το ελαιόλαδο

Ελαιοσυλλογή (αμφορέας 520 π.Χ, Βρετανικό Μουσείο) «Η τροφή δεν είναι τροφή, αν δεν έχει την δύναμή της. Ό,τι δεν είναι τροφή γίνεται τροφή, αν μπορεί να θρέψει» (Ιπποκράτης «Περί Τροφής» παρ. 21). Η ελαία κατά την Αρχαιότητα αποτελούσε το ιερό δένδρο της θεάς Αθηνάς και σύμβολο θριάμβου, σοφίας, αφθονίας και υγείας, ενώ ο «κλάδος ελαίας» αποτελούσε το ιερό σύμβολο ειρήνης.

Ο καρπός της ελαίας, η ελιά και ο «χρυσός» χυμός του, το ελαιόλαδο, αποτελούν δύο από τις καλύτερες τροφές που μπορεί να τρώει ο άνθρωπος. Περιέχει σε μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α, Ε, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο, χαλκό, φώσφορο, κάλλιο, νάτριο, διάφορες πολυφαινόλες και πολλά ακόμη ιχνοστοιχεία. Το ελαιόλαδο παρουσιάζει αντιγηραντική και θεραπευτική δράση σε πολλών ειδών ασθένειες.

Πολλές μυθολογικές εκδοχές υπάρχουν για την προέλευση της ελιάς στον ελλαδικό χώρο. Έτσι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του δέντρου της ελιάς για τον αρχαίο κόσμο. Ο πολιτισμός που δημιούργησε είναι συνδεδεμένος με τη γεωργία και την παραγωγή αγαθών, όπως το λάδι, το σιτάρι, το κριθάρι και το κρασί.

Η Αθηνά προσφέρει στο βασιλιά Κέκροπα την ελιά (κρατήρας 410 π.Χ, Μουσείο Αθηνών)Οι άνθρωποι της εποχής εκείνης, για να εξηγήσουν την παραγωγή όλων αυτών των σημαντικών προϊόντων πίστευαν ότι προέρχονται από τους θεούς, οι οποίοι διαφύλατταν την ευφορία και τη γονιμότητα της γης. Οι θεοί, για να βοηθήσουν τους ανθρώπους, τους στέλνουν τις «θεσμοφόρους» θεότητες, οι οποίες δωρίζουν την καλλιέργεια των καρπών και τη θέσπιση των νόμων. Στο δύσκολο αυτό έργο τους οι θεοί, ως ευρέτες αγαθών και πολιτισμού βοηθούνται από μυθικούς ήρωες – ημίθεους, όπως ο Ηρακλής, ο Προμηθέας και ο Αρισταίος. Στην αγγειογραφία ο μυθικός βασιλιάς της Αθήνας Κέκροπας, που ήταν μισός άνθρωπος και μισός φίδι, εικονίζεται με την Αθηνά μπροστά στην ελιά που φύτεψε στο βράχο της Ακρόπολης.

Φρούτα και λαχανικά φρέσκα και αποξηραμένα

Ποικιλία φρούτων «Η τροφή για τους νέους πρέπει να είναι εν μέρει επεξεργασμένη, μεταβλημένη για τους γέροντες και γι’ αυτούς που βρίσκονται στην ακμή της ηλικίας τους αμετάβλητη» (Ιπποκράτης «Περί Τροφής» παρ. 41). Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι η πιο απαραίτητη τροφή για τον άνθρωπο, διότι εκτός των σπουδαίων συστατικών που περιέχουν, επειδή τρώγονται ωμά, έχουν την τόσο απαραίτητη σε όλους μας ζωτική ενέργεια. Αν θα έπρεπε να διαλέξουμε τα δύο κορυφαία λαχανικά που βοηθούν περισσότερο από τα υπόλοιπα στην μακροζωία, αυτά είναι το σκόρδο και το κρεμμύδι. Κατά γενική ομολογία των επιστημόνων του πλανήτη, τα δύο αυτά συγγενή είδη βολβών είναι σίγουρα μέσα στις δέκα πολυτιμότερες τροφές που υπάρχουν. Όλοι οι αρχαίοι λαοί γνώριζαν τις θεραπευτικές και ζωογονητικές ιδιότητες των δύο αυτών θαυματουργών τροφών.

ΣκόρδαΤα σκόρδα και τα κρεμμύδια εξισορροπούν την πίεση του αίματος, αραιώνουν το αίμα με την διάλυση των θρόμβων, κατεβάζουν την «κακή» LDL χοληστερίνη, βοηθούν την πέψη και τις παθήσεις του στομάχου, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και εξουδετερώνουν τα μικρόβια και τους μικροοργα-νισμούς, ενεργώντας ως αντιβιοτικά.

Το σκόρδο εκτός των βιταμινών B, E και A, περιέχει ένα αμινοξύ που λέγεται αλλιίνη, που παράγει ένα ένζυμο, την αλλικίνη. Η αλλικίνη για κάποιους γιατρούς είναι ισοδύναμη με την πενικιλίνη (αλλά χωρίς τις παρενέργειές της) και μπορεί να εξουδετερώσει τουλάχιστον 23 διαφορετικά είδη βακτηριδίων, 60 τύπους μυκήτων, τη γάγγραινα, πολλά είδη λοιμώξεων και επιδημικών ασθενειών (τύφου, χολέρας). Ο Πλίνιος αναφέρει 28 περίπου ασθένειες που θεραπεύονταν με την τακτική λήψη κρεμμυδιών. Είναι πολύ πλούσια σε πυρίτιο, φώσφορο, ιώδιο, ασβέστιο, θείο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο. Η χρήση τους ανακουφίζει τον διαβήτη, τις λοιμώξεις, τις λεμφικές παθήσεις, τον καρκίνο, τη λευχαιμία κ.ά.

Ως οι σύγχρονοι βασιλείς των ελληνικών φρούτων θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν τα σταφύλια, τα σύκα, τα ρόδια και τα μήλα. Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε την άριστη διατροφική αξία και των υπολοίπων μεσογειακών φρούτων. Η φρουτοθεραπεία και ειδικώς η σταφυλοθεραπεία αποτελούσαν βασική μέθοδο Φυσιοθεραπευτικής, που χρησιμοποιούσαν οι Ασκληπιάδες ιατροί, μέθοδος που ασκείται και σήμερα από τη σύγχρονη Φυσιοθεραπευτική (Naturopathy). Άνθρωπος που δεν τρώει καθόλου ωμά φρούτα και λαχανικά, αποκτά σοβαρά προβλήματα υγείας. Η έννοια της Υγείας έχει άμεσα συσχετισθεί με τις δύο αυτές κατηγορίες τροφών.

Τα ξεχασμένα ξερά φρούτα και λαχανικά (ξερά σύκα, δαμάσκηνα, χουρμάδες, σταφίδες, λιαστές ντομάτες, αποξηραμένα μανιτάρια κ.ά.) αποτελούν μεγάλες πηγές μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Τα ξερά φρούτα είναι πρώτης ποιότητας γλυκό για όλες τις ώρες της ημέρας, που δεν παχαίνει, τονώνει και μας γεμίζει δύναμη και ενεργητικότητα. Τα φρούτα πρέπει να τρώγονται πριν από τα γεύματα (μισή – μία ώρα) ή μεταξύ των γευμάτων και όχι μετά τα γεύματα.

Τα αποξηραμένα θαλάσσια φύκια (kobi, miso κ.ά.), που μπορούμε να προσθέτουμε στα γεύματά μας, είναι πρώτης τάξεως θεραπευτική τροφή και συστήνεται από όλους τους σύγχρονους φυσιοθεραπευτές και διαιτολόγους. Περιέχουν αντιοξειδωτικές και βιοφλαβονοειδείς ουσίες, που προστατεύουν από τη γήρανση και τον εκφυλισμό του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες.

Τα φύτρα από φρεσκοφυτεμένους σπόρους δημητριακών και οσπρίων (σιταρόχορτο, χόρτο φαγόπυρου, βρώμης, κριθαριού, φασολιού, φακής κ.ά.) είναι σπουδαία τροφή, τελείως άγνωστη σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους. Αποτελούν μία διατροφική πανάκεια, διότι τρώγονται ωμά και περιέχουν την τόσο απαραίτητη ζωτική ενέργεια, όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αλλά και πολλές ακόμη άγνωστες ουσίες που δεν ξέρουμε τη δράση τους. Τα φύτρα είναι τα νεογέννητα, τα «μωρά» των φυτών που είναι γεμάτα από σφρίγος και ζωτικότητα.

Θεραπευτικές γλυκαντικές ουσίες

και φυσικά ελιξήρια

Μέλι «Η τροφή μπορεί να αποτελέσει φάρμακον άριστον, όμως η τροφή μπορεί να αποτελέσει και φάρμακο χείριστο, η τροφή είναι χείριστη ή άριστη ανάλογα με την περίσταση» («Περί Τρο-φής» § 19). Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε ανάγκη από την παροχή γλυκού στη διατροφή μας. Είναι γνωστό ότι οι χημικά επεξεργασμένες γλυκαντικές ουσίες, όπως η λευκή ζάχαρη, η γλυκόζη, η φρουκτόζη, η ασπαρτάμη και άλλες, μας παχαίνουν και καταστρέφουν σταδιακά την υγεία μας. Όμως οι περισσότεροι δεν ξέρουμε ότι η μαύρη ζάχαρη, η μαύρη μελάσα, το σιρόπι αλόης, το πετιμέζι, η σταφιδίνη, το αγνό μέλι, το σιρόπι σφενδάμου και μερικές ακόμη φυσικές ακατέργαστες γλυκαντικές ουσίες, εκτός του ότι δεν παχαίνουν, όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες μπορούν να θρέψουν και να θεραπεύσουν τον οργανισμό μας. Οι φυσικές αυτές ουσίες είναι πλούσιες σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μεταλλικά άλατα.

Συγκεκριμένα δύο κουταλιές μαύρης μελάσας περιέχουν 280 ml ασβέστιο, σίδηρο 10 ml, χαλκό 14 ml και κάλιο 1170 ml, τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες A, C, Ε και όλες από το σύμπλεγμα Β (εκτός της θειαμίνης). Το μέλι περιέχει βιταμίνες Β1, Β2, Β12, Α, C, Ε, Κ και 11 μεταλλικά άλατα, βοηθά στη δυσκοιλιότητα, τη νοητική κόπωση, τα εκζέματα, τις μολύνσεις κ.ά. Μπορούμε με μέτρο να χρησιμοποιούμε τις γλυκές αυτές φυσικές ουσίες σε γλυκές πίττες ολικής αλέσεως (κέικ), στο μούσλι, στα ροφήματά μας η όπου αλλού θέλουμε.

Η μαγιά της μπύρας είναι ένα πρώτης τάξεως φυσικό συμπλήρωμα διατροφής. Περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες σιδήρου και άλλων μεταλλικών στοιχείων, καθώς και όλες τις βιταμίνες της σειράς Β.

Η δράση της είναι αντιοξειδωτική και αντιγηραντική.

Το κακτοειδές φυτό αλόη και τα προϊόντα της αποτελούν άλλο ένα κορυφαίο συμπλήρωμα διατροφής. Από τα 350 περίπου διαφορετικά είδη η αλόη Arborescens είναι η πλέον γνωστή στην αγορά για τις ευεργετικές ιδιότητές της σε πληθώρα εκφυλιστικών ασθενειών, λόγω της ενισχυμένης συνθέσεώς της σε σπάνια ιχνοστοιχεία, όπως η υδροξυανθρακινόνη (aloe-emodin), η οποία παρουσιάζει αντιβα-κτηριακή και αντιογκολογική δράση.

Ψάρια, η ζωική αβλαβής τροφή

Ιχθείς – ψάρια«Όλες οι αιτίες των ασθενειών ανάγονται ουσιαστικώς σε μία: οι πιο βαριές τροφές βλάπτουν επιφανέστατα τον άνθρωπο με τον χειρότερο τρόπο είτε είναι άρρωστος είτε είναι υγιής» («Περί Αρχαίης Ιητρικής» παρ. 6). Η φυλή της νήσου Οκινάουα στην Ιαπωνία είναι η δεύτερη πιο μακρόβια φυλή μετά τους χορτοφάγους Χάνζα των Ιμαλαΐων. Ένας από τους λόγους της μακροζωίας τους είναι και η παραδοσιακή ψαροφαγία, ενώ τρώνε ελάχιστα κρέατα και καθόλου γαλακτοκομικά. Τα ψάρια είναι η καλύτερη ποιοτικώς ζωική τροφή.

Περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες 25% περίπου, τα σπουδαία Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα και αρκετά μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ιώδιο, κάλιο, νάτριο, φθόριο και μαγγάνιο. Είναι εύπεπτα και σε συνδυασμό με ωμή σαλάτα ή ατμόβραστα χορταρικά – λαχανικά, αποτελούν ένα τέλειο δυναμωτικό γεύμα. Είναι η καλύτερη εκλογή ανάμεσα στα ζωικά προϊόντα. Να αποφεύγετε τα ψάρια ιχθυοτροφείου, διότι μεγαλώνουν με φάρμακα και παρά φύση τροφές.

Όμως ακόμα πιο επικίνδυνα είναι τα μεγάλα ψάρια του βυθού που τρώνε τροφή από το βυθό της θάλασσας, γιατί πολλές θαλάσσιες περιοχές είναι μολυσμένες από βαρέα μέταλλα και κυρίως υδράργυρο, που κατακάθονται στο πάνω στρώμα του βυθού. Πολλοί άνθρωποι έχουν υποστεί μόλυνση από βαρέα μέταλλα με τα ψάρια αυτά.

Η ανθρωπότητα, λόγω της παραπληροφόρησης που της γίνεται διαμέσου των Μ.Μ.Ε. και των συμφερόντων διαφόρων διατροφικών βιομηχανιών, καταναλώνει άχρηστες επεξεργασμένες τροφές, πολλά ζωικά, κεκορεσμένα λιπαρά και άφθονα χημικά (αντιβιοτικά, ορμόνες, συντηρητικά, χρωστικές κ.ά.), με αποτέλεσμα την ολίσθηση προς την πρόωρη γήρανση και την νοσηρότητα.

Ας αποφεύγουμε, όσο γίνεται, τα συσκευασμένα και κακώς επεξεργασμένα τρόφιμα – σκουπίδια, που είναι γεμάτα από επικίνδυνες χημικές ουσίες. Η υγιεινή διατροφή αποτελεί ένα φυσικό και ισχυρό θεραπευτικό μέσο, όμως θα πρέπει απαραιτήτως να γνωρίζουμε ότι: «από μόνη της η τροφή δεν αρκεί για να συντηρήσει τον άνθρωπο σε καλή υγεία, αν δεν την συνδυάσει ο καθένας με την γυμναστική. Η τροφή και η άσκηση, επειδή έχουν αντίθετες ιδιότητες, συμβάλλουν αμοιβαία στην διατήρηση της υγείας» (Ιπποκράτης «Περί Διαίτης» § 2). (Πηγή: http://www.promitheasblog.com)

Καταπολεμείστε το φούσκωμα!

Σε όλους μας έχει τύχει να νιώθουμε κατά καιρούς φουσκωμένοι. Η κοιλιά μας είναι πρησμένη και νιώθουμε άβολα. Συνήθως νιώθουμε έτσι μετά από περιόδους γιορτών, όπου φάγαμε και ήπιαμε πολύ.

Εάν νιώθετε κι εσείς την κοιλιά σας φουσκωμένη συχνά, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε ανακούφιση και να εξαφανίσετε το φούσκωμα!

1. Τροφές που προκαλούν φούσκωμα.

Εάν παρατηρείτε συχνά φούσκωμα, τότε ίσως θα πρέπει να κοιτάξετε την διατροφή σας πιο προσεκτικά. Προσπαθήστε να μειώσετε τις τροφές που προκαλούν αέρια και πρήξιμο στην κοιλιά. Αυτές είναι:

● Φασόλια ● Μπρόκολο ● Κουνουπίδι ● Κρεμμύδι ● Λάχανο.

Μην ξεχνάτε όμως να τρώτε άλλα φρούτα και λαχανικά, ώστε να συμπληρώνετε τις 5 μερίδες που χρειάζεται την ημέρα!

2. Δυσκοιλιότητα.

Αρτοσκευάσματα ολικής αλέσεωςΕάν η αιτία του πρηξίματός σας είναι η δυσκοιλιότητα, τότε για να καταπολεμήσετε το φούσκωμα θα πρέπει να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως είναι:

● Δημητριακά ολικής άλεσης ● Φρούτα ● Λαχανικά ● Πολύσπορα αρτο-σκευάσματα ολικής άλεσης.

Επίσης πρέπει να φροντίζετε να πίνετε αρκετό νερό, αλλά και να εντάξετε τη γυμναστική στη ζωή σας. Η συστηματική άσκηση βοηθάει πολύ στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Ακόμα και μία βόλτα με ζωηρό περπάτημα είναι αρκετή για να σας βοηθήσει.

3. Κατάποση αέρα.

Πολλές φορές η αιτία για το φούσκωμα είναι η κατάποση αέρα. Μην μιλάτε κατά τη διάρκεια του φαγητού. Τελικά οι παλιότεροι, που έλεγαν «όταν τρώμε δεν μιλάμε», κάτι ήξεραν! Όταν μιλάμε ενώ τρώμε, καταπίνουμε αέρα, ο οποίος μας προκαλεί φούσκωμα.

Τα αεριούχα αναψυκτικά, αλλά και η τσίχλες βρίσκονται επίσης στη λίστα των «ενόχων» για την συσσώρευση αέρα στο στομάχι μας. Αποφύγετέ τα όσο μπορείτε, για να μειώσετε το φούσκωμα.

4. Δυσανεξία σε κάποιες τροφές.

Συχνά το πρήξιμο στην κοιλιά οφείλεται σε δυσανεξία σε ορισμένα τρόφιμα. Τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουμε ότι έχουμε κάποια δυσανεξία. Εάν παρατηρείτε συχνά φούσκωμα, θα ήταν μια καλή ιδέα να κρατήσετε ημερολόγιο για το τι τρώτε και πίνετε για δύο εβδομάδες. Έτσι θα καταφέρετε να βρείτε τον «ένοχο» για να τα φουσκώματά σας!

5. Σπαστική κολίτιδα.

Εάν υποφέρετε συχνά από τυμπανισμό της κοιλιάς, φουσκώματα και πρήξιμο, ίσως υποφέρετε από σπαστική κολίτιδα. Μπορείτε να καταπραΰνετε τα συμπτώματα, αποφεύγοντας τα λιπαρά φαγητά και τις τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Ανακούφιση προσφέρει επίσης το αφέψημα μέντας και δυόσμου.

Σε κάθε περίπτωση, εάν τα φουσκώματά σας επιμένουν, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

deco16

Τα πιο υγιεινά πρωινά!

Το πρωινό αποτελεί το πρώτο και πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας και η προετοιμασία του είναι πολύ εύκολη και γρήγορη.

Οι άνθρωποι που τρώνε συστηματικά πρωινό, έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι από όσους το παραλείπουν. Γι’ αυτό εάν σκέφτεστε τη σιλουέτα σας, φροντίστε να τρώτε κάθε μέρα πρωινό και να αφιερώνετε λίγο χρόνο για την παρασκευή του. Έρευνες έχουν δείξει πως όσοι τρώνε πρωινό, τείνουν να αποδίδουν καλύτερα στις εργασίες τους, είτε αυτές είναι σωματικές είτε πνευματικές. Επίσης δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα συγκέντρωσης και συμπεριφοράς.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες για να κάνετε το πρωινό σας υγιεινό, χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες, νόστιμο και γρήγορο!

1. Νιφάδες βρώμης με αποξηραμένα φρούτα.

Βάλτε σε ένα μπολ 2 κουταλιές της σούπας Quaker, μερικές σταφίδες και λίγα αποξηραμένα βερίκοκα, προσθέστε γάλα άπαχο ή με χαμηλά λιπαρά.

Οι νιφάδες βρώμης (τα γνωστά Quaker) βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Ακόμα αποδεσμεύουν ενέργεια στο σώμα σταδιακά και έτσι μένετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα, χωρίς να πεινάτε. Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και σας βοηθούν να πετύχετε τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών που πρέπει να παίρνετε την ημέρα, ενώ το γάλα προσφέρει το απαραίτητο ασβέστιο για το σώμα σας!

2. Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης.

Τοστ με ψωμί ολικής αλέσεωςΦτιάξτε τοστ με βραστή γαλοπούλα, τυρί με χαμηλά λιπαρά ή cottage cheese και ψωμί ολικής άλεσης.

Η γαλοπούλα είναι ιδιαίτερα χαμηλή σε λιπαρά, ενώ το ημίπαχο τυρί σας προσφέρει το απαραίτητο ασβέστιο χωρίς τις θερμίδες και τα λιπαρά! Το ψωμί ολικής άλεσης είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και σας κρατάει χορτάτους για περισσότερη ώρα.

3. Γιαούρτι με φρούτα.

Πάρτε το αγαπημένο σας γιαούρτι άπαχο ή με χαμηλά λιπαρά και προσθέστε μία γενναία ποσότητα φρούτων της αρεσκείας σας κομμένα σε μικρά κομμάτια.

Το γιαούρτι είναι μία εξαιρετική τροφή και μπορείτε να βρείτε το αγαπημένο σας άπαχο γιαούρτι, χωρίς να στερείστε την γεύση του. Τα φρούτα παρέχουν στον οργανισμό τα απαραίτητα σάκχαρα, ώστε να μπορέσετε να ξεκινήσετε με ενέργεια την ημέρα σας, ενώ επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλετε στις 5 μερίδες που χρειάζεστε κάθε μέρα!

4. Ψωμί ολικής άλεσης με μέλι.

Το μέλι αποτελεί μία εξαιρετική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Δηλαδή ακριβώς ό,τι χρειάζεται το πρωί! Ακόμα ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από πολλές μορφές καρκίνου. Απλώστε το σε 2 φέτες ψωμιού ολικής άλεσης και θα έχετε ένα πλήρες και απολαυστικό πρωινό.

5. Βραστά αυγά με ψωμί ολικής άλεσης.

Για όσους προτιμούν το αλμυρό πρωινό, μία καλή λύση είναι τα βραστά αυγά. Βράστε 2 αυγά και συνοδέψτε τα με μία φέτα ψωμιού ολικής άλεσης.

Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα και ασβέστιο. Υπάρχουν 9 είδη αμινοξέων που χρειάζεται το σώμα μας. Τα αυγά είναι από τις ελάχιστες τροφές που περιέχουν και τα 9 αυτά αμινοξέα! Το ψωμί ολικής άλεσης θα σας κρατήσει μακριά από πειρασμούς μέχρι το μεσημεριανό σας γεύμα, αφού περιέχει φυτικές ίνες που σας φουσκώνουν για πολλή ώρα.

Δίαιτα ή Γυμναστική;

Γυμναστική Εάν θέλετε να χάσετε βάρος, τότε σίγουρα έχετε ακούσει και διαβάσει πολλά γύρω από το ποιος είναι ο πιο αποτελε-σματικός τρόπος για να χάσετε τα περιττά κιλά σας. Ίσως κι εσείς έχετε πέσει στην παγίδα να νομίζετε ότι μπορείτε να τρώτε ό,τι και όσο θέλετε, αρκεί να γυμνάζεστε, για να μπορείτε να τα κάψετε. Σωστά;

Λάθος! Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα μπορούσαμε να τρώμε ό,τι θέλουμε χωρίς δεύτερη σκέψη και θα αρκούσε μια βόλτα από το γυμναστήριο, για να κάψουμε τις περιττές θερμίδες που πήραμε. Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει στην πραγματικότητα.

Οι θερμίδες που καίμε κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι πολύ λιγότερες από όσο νομίζουμε. Η πίτσα που φάγαμε το βράδυ, δεν θα καεί με μισή ή ακόμα και μία ώρα στο διάδρομο του γυμναστηρίου. Για την ακρίβεια δεν πρόκειται να καεί όσο και αν χτυπηθούμε την επόμενη μέρα. Ο όγκος των θερμίδων που πήραμε είναι τόσο μεγάλος, που θα μας μείνει περίσσευμα και θα αποθηκευθεί στο σώμα μας με την μορφή λίπους.

Η γυμναστική είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να είμαστε υγιείς και προλαμβάνει σοβαρές χρόνιες ασθένειες. Όμως για να είναι αποτελεσματικός τρόπος να χάσουμε βάρος, πρέπει να συνδυάζεται με μια ισορροπημένη διατροφή. Είναι πολύ πιο εύκολο να καταναλώσουμε θερμίδες από το να τις κάψουμε. Για την ακρίβεια, είναι αδύνατο να καίμε θερμίδες με τον ίδιο ρυθμό που τις παίρνουμε!

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος απώλειας βάρους είναι ο συνδυασμός σωστής διατροφής και άσκησης. Μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή θα βοηθήσει να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων, παίρνοντας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα.

Με τη γυμναστική βοηθάτε το σώμα σας να παραμένει υγιές και δυνατό, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνετε την εξωτερική του εικόνα. Χάνοντας τα περιττά κιλά, το σώμα πολλές φορές γίνεται πλαδαρό. Συνδυάζοντας γυμναστική με τη δίαιτα, πετυχαίνετε τα καλύτερα αποτελέσματα στο σώμα σας και ταυτόχρονα κερδίζετε όλα τα οφέλη της άσκησης για την υγεία σας! Το σώμα σφίγγει και αποκτά σφριγηλότατα, βελτιώνεται το σχήμα του και όσο πλησιάζετε στο ιδανικό σας βάρος, το σώμα σας δείχνει ακόμα καλύτερο και υγιές.

Αν θέλετε λοιπόν τα μέγιστα αποτελέσματα από την δίαιτά σας, συνδυάστε την με κάποιου είδους άσκηση!

Ασκηθείτε χωρίς γυμναστήριο!

Ποδηλασία

ΠαπανδρέουΟι περισσότερες διαδρομές που διανύουμε με το αυτοκίνητό μας μέσα στην πόλη είναι μικρές και θα μπορούσε εύκολα να γίνουν με ποδήλατο. Το ποδήλατο δεν είναι βίαιο για το σώμα, καθώς δεν έχει κραδασμούς και δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις. Είναι εξαιρετική αερόβια άσκηση και ενδυναμώνει το καρδιοαναπνευστικό και αγγειακό μας σύστημα. Επίσης βοηθάει στην σμίλευση των γλουτών και των ποδιών!

Φροντίστε να ξεκινήσετε κάνοντας μικρές διαδρομές σε χαμηλή ένταση και μπορείτε να αυξάνετε τον βαθμό δυσκολίας με τον καιρό, όσο θα βελτιώνεστε. Μπορείτε να κάνετε βόλτες με ποδήλατα μαζί με τους φίλους σας και την οικογένειά σας, για να κάνετε την άσκηση πιο διασκεδαστική!

Κολύμβηση

ΚολυμβήτριαΗ κολύμβηση στη χώρα μας είναι πολύ δημοφιλής, καθώς περιβαλλόμαστε από θάλασσα και τους περισσότερους μήνες τον χρόνο απολαμβάνουμε ηλιόλουστο και ζεστό καιρό! Ακόμα και αν δεν σας αρέσει η θάλασσα, σίγουρα θα βρείτε μια πισίνα στο δήμο ή σε κάποιο δημοτικό γυμναστήριο κοντά στο σπίτι σας.

Λόγω της αντίστασης του νερού, η κολύμβηση γυμνάζει όλο το σώμα. Για να μπορέσετε να κολυμπήσετε χρειάζεται να δουλέψουν όλες οι μυϊκές ομάδες του σώματός σας, γι’ αυτό και σμιλεύει ομοιόμορφα όλο το κορμί. Επίσης η κολύμβηση αποτελεί εξαιρετική αερόβια άσκηση, βελτιώνοντας το καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα. Ακόμα είναι ένας καλός τρόπος για να χάσετε το περιττό σας βάρος, χωρίς να επιβαρύνεται τις αρθρώσεις και τον σκελετό σας.

Μπορείτε εύκολα να πάτε στην παραλία ή στην πισίνα με φίλες και φίλους ή με την οικογένειά σας και να διασκεδάσετε κατά την διάρκεια της άσκησης!

Χορός

ΧορόςΑναμφίβολα ο χορός είναι η νέα μόδα της εποχής! Είναι δημοφιλής σε όλες τις ηλικίες και αποτελεί τον πλέον διασκε-δαστικό τρόπο άσκησης. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται πλέον με το χορό, καθώς αποτελεί μία κοινωνική δραστηριότητα που δίνει κέφι και χαμόγελο!

Ο χορός προσφέρει βελτίωση της ισορροπίας, ενδυνάμωση του κορμού και βελτίωση του συντονισμού του σώματος. Επιπλέον είναι μια καλή μορφή αερόβιας άσκησης που ενδυναμώνει την καρδιά, τους πνεύμονες και το αγγειακό σύστημα.

Χάσετε Βάρος!

Ένας εύκολος τρόπος για να μάθετε εάν χρειάζεται να χάσετε βάρος, είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος. Παρόλο που ο υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος είναι ένας γρήγορος τρόπος να δείτε με μια ματιά εάν είστε υπέρβαροι, δεν δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το υγιές βάρος.

Εάν έχετε υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, τότε μάλλον έχετε παραπανίσια κιλά και λίπος στο σώμα σας. Όμως το πού αποθηκεύετε λίπος στο σώμα σας, είναι πολύ σημαντικό και μπορεί να εγκυμονεί μεγαλύτερους κινδύνους.

Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η περιφέρεια της μέσης αποτελεί πολύ σημαντική μέτρηση όσον αφορά την υγεία μας. Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιακά προβλήματα και διαβήτη τύπου ΙΙ.

Μετρήστε την περιφέρεια της μέσης σας:

Μέτρημα μέσηςΜπορείτε εύκολα να μετρήσετε την μέση σας χρησιμοποιώντας μια μεζούρα. Κυκλώστε την μέση σας στο πιο λεπτό σημείο της και δείτε τον αριθμό. Για τις γυναίκες, υγιής περιφέρεια μέσης θεωρείται η περιφέρεια που είναι λιγότερο από 80 εκατοστά, ενώ για τους άντρες λιγότερο από 94 εκατοστά.

Γιατί να χάσω βάρος;

Εάν ο Δείκτης Μάζας Σώματός σας είναι υψηλός (>30) και η περιφέρεια της μέσης σας μεγαλύτερη από το υγιές, τότε πρέπει να αναλάβετε δράση! Η παχυσαρκία προκαλεί πολλούς πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο, ενώ μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 9 χρόνια!

Η παχυσαρκία επίσης συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, καρδιακά νοσήματα και καρκίνος του μαστού, του εντέρου και του προστάτη.

Πώς θα χάσω βάρος;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η παχυσαρκία οφείλεται στο λανθασμένο ενεργειακό ισοζύγιο. Δηλαδή καταναλώνουμε περισ-σότερες θερμίδες από όσες καίμε. Για να χάσετε το περιττό σας βάρος, θα πρέπει να συνδυάσετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με κάποιας μορφής άσκηση, ώστε να καταφέρετε να καίτε περισσότερες θερμίδες από αυτές που τρώτε. Υπάρχουν πολλές μικρές αλλαγές στη διατροφή σας που μπορείτε να κάνετε, για να χάσετε τα περιττά κιλά σας και να γίνετε πιο υγιείς!

Μία ισορροπημένη διατροφή

Η ισορροπημένη διατροφή στις μέρες μας έχει γίνει περισσότερο σημαντική από ποτέ άλλοτε. Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, οι υποχρεώσεις και η έλλειψη χρόνου μας οδηγούν συχνά σε λάθος διατροφικές επιλογές, που γίνονται εύκολα συνήθειες, θέτοντας την υγεία μας σε κίνδυνο –τις περισσότερες φορές εν αγνοία μας!

Οι τροφές που προσλαμβάνουμε μπορούν να χωριστούν σε 5 κατηγορίες: φρούτα και λαχανικά, αμυλώδεις τροφές, κρέας – ψάρι – αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και λιπαρά. Κάθε μία από αυτές τις ομάδες προσφέρει σημαντικά συστατικά στον οργανισμό μας και μια σωστή και καλή διατροφή πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία πρόσληψης αυτών των κατηγοριών.

Η πλειονότητα των ανθρώπων σήμερα, προσλαμβάνει μέσω της διατροφής περισσότερα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι και όχι αρκετά φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παχυσαρκίας με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Ας ρίξουμε μια ματιά στις 5 διατροφικές ομάδες και τα χαρακτηριστικά τους:

1. Φρούτα και Λαχανικά.

Φρούτα και λαχανικάΤα φρούτα και τα λαχανικά είναι μία εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων. Είναι αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες για καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικά και κάποια είδη καρκίνου.

● Αντικαταστήστε το καθημερινό δεκατιανό σας με ένα φρούτο και έχετε ήδη πάρει την μία από τις 5 μερίδες που χρειάζεστε για την ημέρα!

● Συνοδέψτε το γεύμα σας με μία γενναία μερίδα σαλάτας. Με αυτόν τον τρόπο προσλαμβάνετε 2 μερίδες λαχανικών και ταυτόχρονα βοηθάτε στην μείωση της χοληστερόλης!

2. Αμυλώδεις τροφές.

Στις αμυλώδεις τροφές περιλαμβάνονται το ψωμί, τα δημητριακά, οι πατάτες, τα μακαρόνια, το ρύζι κ.ά. Αποτελούν σημαντικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Αυτές οι τροφές είναι η βασική πηγή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό μας.

Η πρόσληψη αυτής της κατηγορίας τροφών θα πρέπει να αποτελεί το 1/3 της συνολικής διατροφής μας, καθώς αποτελεί το βασικό καύσιμο για τις λειτουργίες του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι κάθε γεύμα μας θα πρέπει να βασίζεται σε αυτά τα τρόφιμα, για να έχουμε μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

● Προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης από τα λευκά. Περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, αλλά και περισσότερες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία!

3. Κρέας, Ψάρι, Αυγά.

Κοτόπουλο ψητόΑυτές οι τροφές είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Η πρωτεΐνη που λαμβάνουμε από το κρέας, το ψάρι και τα αυγά είναι απαραίτητη για τις διαδικασίες ανάπτυξης του σώματος, αλλά και για τους επισκευαστικούς μηχανισμούς του μυϊκού μας συστήματος. Σε μία ισορρο-πημένη διατροφή, περίπου το 15% της συνολικής πρόσληψης τροφής θα πρέπει να προέρχεται από πρωτεΐνη.

Το κρέας παρέχει στον οργανισμό μας την απαραίτητη για την λειτουργία του πρωτεΐνη. Επίσης περιέχει βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, αλλά και τα συμπλέγματα της Βιταμίνης Β.

Ιχθείς – ψάριαΤο ψάρι είναι επίσης εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Τα λεγόμενα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Προσπαθήστε να εντάξετε 2 μερίδες ψαριού την εβδομάδα στη διατροφή σας.

● Προσοχή στα καπνιστά ψάρια! Μπορεί να είναι νόστιμα, αλλά συνήθως «κρύβουν» μεγάλες ποσότητες αλατιού. Προτιμήστε τα μη επεξεργασμένα.

Τα αυγά, αλλά και οι ξηροί καρποί είναι επίσης καλή πηγή πρωτεϊνών για τον οργανισμό μας και πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε μία ισορροπημένη διατροφή. Οι ξηροί καρποί εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη, είναι εξαιρετικά καλή πηγή ινών και καλών λιπαρών.

● Αντικαταστήστε το καθημερινό σας σνακ με μια χούφτα ωμούς ανάλατους ξηρούς καρπούς, για μια υγιεινή διατροφή! Προσοχή όμως: λόγω περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά έχουν υψηλή θερμιδική αξία και θα πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ.

4. Γαλακτοκομικά.

Γάλα και αυγάΤα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, είναι και αυτά πηγή πρωτεΐνης. Περιέχουν ακόμα ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο σε μια ισορρο-πημένη διατροφή και μας βοηθά να διατηρούμε τα κόκαλά μας υγιή και δυνατά. Χρειάζεται προσοχή όμως, διότι αρκετά γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Μία διατροφή με μεγάλη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή χοληστερίνη και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακ