Η σταφίδα θεωρείται μια από τις πιο θρεπτικές φυτικές τροφές με ιδιαίτερα ωφέλιμα συστατικά για την υγεία. Χρησιμοποιείται ως συστατικό για πολλά φαγητά και εξαιρετικά γλυκά, ενώ από μόνη της αποτελεί ένα ωραίο σνακ, ειδικά για αθλητές. Οι σταφίδες αποτελούν καλή πηγή σιδήρου, καλίου και σεληνίου, ενώ παράλληλα περιέχουν βιταμίνη Α και βιταμίνες Β και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές κατεχίνες. Επειδή αποτελούν καλή πηγή σιδήρου, βοηθούν στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Η σταφίδα (σκούρα ή ξανθή) είναι άριστη πηγή καλίου, που έχει αποδειχθεί ως ένα από τα στοιχεία που μειώνει την πίεση του αίματος και την κατακράτηση υγρών. Η σταφίδα περιέχει επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες δρουν κατά της δυσκοιλιότητας, και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Μελέτη του Κέντρου Μελετών και Ερευνών του Los Altos της Καλιφόρνιας, έδειξαν ότι 1/4 της κούπας σταφίδα την ημέρα, μειώνει την χοληστερόλη κατά 10%. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι σταφίδες περιέχουν ουσίες που καταπολεμούν βακτήρια στο στόμα, τα οποία ευθύνονται για την τερηδόνα και την ουλίτιδα. Οι ουσίες αυτές έχουν την ιδιότητα να καταστέλλουν την ανάπτυξη μικροβίων στο στόμα, να εμποδίζουν την προσκόλληση τους στα δόντια και τα ούλα και να εμποδίζουν τη δημιουργία της οδοντικής πλάκας.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις της καθηγήτριας Julie Μiller Jones του College of St. Catherine, οι σταφίδες αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, ινσουλίνης και τρυγικού οξέος, ουσιών που δεσμεύουν χολικά οξέα, μειώνουν το ΡΗ του εντέρου και λειτουργούν ως πρεβιοτικά, δηλαδή ως «τροφή» για τα ευεργετικά βακτήρια που συμβιώνουν στον εντερικό σωλήνα. Οι ουσίες αυτές δρουν κατά της δυσκοιλιότητας, αλλά λειτουργούν και ως μέσα για μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.

 

ENTERO

Η υγεία και η αρρώστια κρύβονται στο έντερο». Μέσα από την καλή ή την κακή λειτουργία του εντέρου θα έχουμε θετική ή αρνητική επίδραση στις λειτουργίες όλων των οργάνων. Δεν είναι τυχαίο αυτό που λέγεται για τη δυσκοιλιότητα, ότι είναι «η μητέρα όλων των ασθενειών». Στο έντερο βρίσκεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Το τελευταίο επηρεάζεται από τις τροφές αλλά και από τις σκέψεις μας και τα συναισθήματα μας. Αν όλα αυτά δεν «αφομοιωθούν» σωστά από το έντερο, εκείνο παρουσιάζει δυσλειτουργίες. Ο ερευνητής που στοιχειοθέτησε τη σχετική έρευνα είναι ο Μιχαήλ Γκέρσον, καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του «εκτός από το βασικό εγκέφαλο στο κρανίο μας, έχουμε και έναν κοιλιακό ο οποίος ρυθμίζει τη διανομή της ενέργειας στα σπλάχνα μας. Για να έχουμε υγεία, θα πρέπει να δουλεύει πλήρως η «εντερική νοημοσύνη» μας. Οι σκέψεις και τα συναισθηματά μας επηρρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία του «κοιλιακού» εγκεφάλου. Η διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ των «φιλικών» και των κακών βακτηριδίων του εντέρου αποκαλείται δυσβίωση του εντέρου.» Αυτή είναι μια πάθηση που αναγνωρίστηκε τα τελευταία έτη.

Αιτίες που ενεργοποιούν την παθογόνο δράση των μυκήτων: – Ζωικές πρωτεΐνες, κρέας, γαλακτοκομικά κ.λ.π. από ζώα που έχουν  προστεθεί στην τροφή τους αντιβιοτικά, ορμόνες και θυροστατικά.
– Λήψη αντιβιοτικών για μικροβιακές λοιμώξεις που έχουν σαν αποτέλεσμα παράλληλο και την καταστροφή των «φιλικών μικροοργαισμών» μαζί με τους παθογόνους (μιά καλή ιδέα για την μείωση της επίπτωσης αυτής είναι, παράλληλα με την λήψη των αντιβιοτικών να λαμβάνουμε και ένα σκεύασμα προβιοτικών για να αντικαθιστούμε κατά το δυνατόν τον πληθισμό των φιλικών μικροοργανισμών που σκοτώνονται από την αντιβίωση) .
– Λήψη κορτιζόνης ή παραγωγών αυτής.
– Αντισυλληπτικά που προκαλούν ορμονική διαταραχή στον οργανισμό.
– Υποκατάσταση  οιστρογόνων ορμονών ύστερα από την εμμηνόπαυση .
– Ηυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων (γλυκά – ψωμί λευκό κά)
Τι πρέπει να αποφεύγουμε στη διατροφή μας;
– Κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε μούχλα, μαγιά, (όπως κέικ, ψωμί, μπύρα, μανιτάρια, μαγιά ψωμιού). Τις τροφές που έχουν γίνει αντικείμενο επεξεργασίας με τέτοιον τρόπο ώστε έχουν χάσει τις ίνες (το πίτουρο), τις βιταμίνες και τα πολύτιμα στοιχεία τους όπως κέικ, ψωμί, μπύρα, μανιτάρια, μαγιά ψωμιού, π.χ. το ψωμί πολυτελείας, τα προϊόντα από κατεργασμένα άλευρα και  διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και ευκολοαπορρόφητους υδατάνθρακες.
– Τα τηγανητά, τα τσιγαριστά, τα κοκκινιστά και γενικά όλες τις τροφές που έχουν «ταλαιπωρηθεί» από το καμένο λάδι.

Μερικές παθήσεις και συμπτώματα που μπορεί να προκληθούν σαν αποτέλεσμα της δυσβίωσης είναι:
Σύνδρομο χρονιάς κόπωσης, Ακμή, Αλλεργίες (ρινίτιδα-άσθμα) δυσανεξίες και αλλεργίες σε τροφές , Άγχος, Κατάθλιψη, Δυσκοιλιότητα, διάρροια, κολίτιδες, Ωταλγίες, Κεφαλαλγίες, Αδυναμία Σύλληψης (τεκνοποίησης), Ψυχρότητα, Διαταραχές μνήμης, Χρόνιος Βήχας, Μυϊκή αδυναμία, Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, Κολπίτιδες (όπως γίνεται χαρακτηριστικά μετά από αντιβίωση στις γυναίκες), Δερματοπάθειες, Διαταραχές του θυρεοειδή, κά.