Αλήθεια, τι θα μπορούσε να είναι χειρότερο από το να βρίσκεσαι σε ένα αυτοκίνητο που βυθίζεται; Και παρόλο που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα προλάβουν να βγουν έγκαιρα. Στην πραγματικότητα σε μια τέτοια περίπτωση όλα θα εξελιχθούν τόσο γρήγορα που οι πιθανότητες να επιβιώσουμε είναι ουσιαστικά ελάχιστες.

1. Δεν πανικοβαλλόμαστε. Φυσικά, όταν βλέπουμε να εισρέουν νερά μέσα στο όχημα, δεν είναι τόσο εύκολο να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Αν τρομοκρατηθούμε και τα χάσουμε το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να σπαταλήσουμε πολύτιμο οξυγόνο και ενέργεια, και να στερήσουμε από τον εαυτό μας την ευκαιρία να βγούμε ζωντανοί. Πρέπει να ηρεμήσουμε και να επικεντρωθούμε σε αυτό που πρέπει να γίνει.

2. Θυμόμαστε ότι τα πρώτα ένα με δύο λεπτά είναι και τα πιο καθοριστικά. Συνήθως στα πρώτα 120 δευτερόλεπτα το αυτοκίνητο εξακολουθεί να επιπλέει στην επιφάνεια του νερού. Αυτή τη στιγμή είναι και πιο εύκολο να ξεφύγεις. Αν κινηθούμε με ψυχραιμία προλαβαίνουμε να βγούμε από το όχημα με ασφάλεια.

3. Δεν περιμένουμε να ισορροπήσει η πίεση. Όταν το αυτοκίνητο είναι βυθισμένο στο νερό, η διαφορά πίεσης μέσα και έξω απλά δεν θα επιτρέψει την πόρτα να ανοίξει. Έχει επικρατήσει η άποψη ότι θα πρέπει να περιμένουμε έως ότου το νερό γεμίσει εντελώς το εσωτερικό και η πίεση είναι ίση και μόνο τότε να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε την πόρτα του οχήματος. Η θεωρία αυτή όμως δεν είναι απόλυτα ρεαλιστική. Η πίεση θα εξισωθεί, αλλά πιθανότατα μέχρι τότε θα έχουμε ήδη πνιγεί.

4. Καλύτερο είναι να βγούμε από το παράθυρο. Εάν το νερό δεν έχει ακόμη ανέβει πάνω από τα παράθυρα, κατεβάζουμε τα παράθυρα και βγαίνουμε έξω. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, τα αυτόματα παράθυρα δεν βραχυκυκλώνουν αμέσως στο νερό. Όμως εάν αυτό συμβεί το προτιμότερο είναι να σπάσουμε το πλαϊνό παράθυρο με ένα μεταλλικό αντικείμενο ή με το ειδικό σφυρί έκτακτης ανάγκης. Με αυτό μπορούμε όχι μόνο να σπάσουν το γυαλί, αλλά και να κόψουμε τη ζώνη ασφαλείας εάν είναι μπλοκαρισμένη. Φυλάξτε ένα τέτοιο εργαλείο σε προσβάσιμο μέρος, ώστε σε περίπτωση ατυχήματος να μην χρειάζεται να χάσετε χρόνο αναζητώντας το.

5. Βοηθάμε τους συνεπιβάτες εάν υπάρχουν. Πρώτα, προσπαθούμε να είμαστε ήρεμοι. Εξηγούμε στους υπόλοιπους τι πρόκειται να κάνουμε. Οι άνθρωποι νιώθουν πιο ήρεμοι όταν έχουν ένα σχέδιο δράσης. Εάν υπάρχουν παιδιά στο αυτοκίνητο, βοηθήστε τα να λύσουν τις ζώνες ασφαλείας τους. Αν το παιδί είναι πολύ μικρό, το παίρνουμε στην αγκαλιά μας και προσπαθούμε να βγούμε από το πλαϊνό παράθυρο.

epiviosi.gr