ImageΧαιρετισμός σε αρχαιο αγγείο

Η ύψωση της δεξιάς χειρός, είναι ένα από τα πολλά «αμαρτήματα» που θεωρούνται εγκληματικά στην σύγχρονη εποχή. Γνωστά «παπαγαλάκια» και φερέφωνα της Νέας Τάξης Πραγμάτων, που αυτοαποκαλούνται «αριστεροί» και «αναρχικοί», αλλά στην ουσία προωθούν τα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων και έχουν την τάση να δαιμονοποιούν ό,τι τους φοβίζει, αυτόν τον χαιρετισμό τον αποκαλούν «φασιστικό», «ναζιστικό» κ.ο.κ. Τι όμως στην πραγματικότητα εκφράζει αυτός ο χαιρετισμός; Από πού προέκυψε;

ImageΧαιρετισμός σε αρχαίο ερυθρόμορφο αγγείο

Ο χαιρετισμός της υψώσεως της δεξιάς χειρός, ξεκινάει από την αρχαία Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα από τις Δωρικές και Πελασγικές κοινωνίες. Φαίνεται να πρωτοεμφανίζεται κατά τις ιερουργίες στις οποίες οι ιερείς χαιρετούσαν με αυτόν τον τρόπο τα αγάλματα των θεών. Όταν λεγόταν η φράση «Χαίρε (τάδε θεέ ή τάδε θεά)» τότε ύψωναν την δεξιά χείρα, σε ένδειξη σεβασμού. Χαρακτηριστικό αυτού του χαιρετισμού, είναι ότι η παλάμη δεικνύεται προς το χαιρετιζόμενο πρόσωπο. Ο λόγος είναι ότι με αυτόν τον τρόπο έδειχναν οι ιερείς την καθαρότητα των προθέσεών τους. Για να γίνει αυτό, θα έπρεπε πρώτα να έχουν πλύνει καλά τα χέρια τους. Παράλληλα, χαιρετώντας με αυτόν τον τρόπο, έδειχναν προς τους θεούς ότι ήταν και καθαρώς ψυχικά απέναντί τους.

ImageΗ ύψωση της δεξιάς χειρός, ήταν συνηθισμένος χαιρετισμός στους αρχαίους Έλληνες. Εδώ βλέπουμε άποψεη αγγείου, που αναπαριστά μάθημα μουσικής.

Στην συνέχεια, αυτός ο χαιρετισμός επεκτάθηκε και στο κατώτερο ιερατείο, όταν αυτό απήυθηνε χαιρετισμό προς το ανώτερο και ανώτατο ιεράτευμα. Με την πάροδο των ετών, ο χαιρετισμός αυτός πέρασε και στην πολιτική ζωή. Τιμώμενα πρόσωπα ήταν οι θεοί και οι βασιλείς. ImageΑπό εκεί πέρασε και στον στρατό, όπου οι υφιστάμενοι χαιρετούσαν με αυτόν τον τρόπο τους προϊσταμένους τους. Για παράδειγμα όταν ένας αξιωματικός του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήθελα να τον χαιρετήσει, στέκονταν με σεβασμό εμπρός του κρατώντας το κράνος του στο αριστερό χέρι, ύψωνε το δεξί χέρι λέγοντας: «χαίρε Αλέξανδρε, βασιλεύ των Μακεδόνων!». Τότε ο Αλέξανδρος, ανταπέδιδε τον χαιρετισμό και στην συνέχεια συζητούσαν αυτό που ήθελαν. Επίσης, υπήρχε κι άλλος ένας συμβολισμός σε αυτό: σε καιρό πολέμου, η ύψωση της χειρός ήταν ένδειξη ότι ο πρατάσων την χείρα ήταν έτοιμος να λάβει όπλο να πολεμήσει. Εν καιρώ ειρήνης ήταν δείγμα ετοιμότητος προς εργασία…

Image

Ο σεβασμός στους θεσμούς στην αρχαία Ελλάδα, ήταν κάτι το πολύ σημαντικό. Όπως επίσης ήταν πολύ σημαντικό το θέμα της εμπιστοσύνης. Για τους λόγους που αναφέρθηκαν πιο πάνω (καθαρότητα προθέσεων κ.α.), ο χαιρετισμός αυτός ήταν μία αρχή ένδειξης καλής πίστης, πάνω στην οποία μπορεί να βασιστεί η εμπιστοσύνη. Όπως είδαμε, η λέξη που συνόδευε αυτόν τον χαιρετισμό ήταν το «χαίρε». Ο χαιρετισμός έμελλε να περάσει στην άλλη πλευρά του Ιονίου Πελάγους και να καταλήξει στην Ρώμη. Ήταν λογικό, διότι η Ρώμη εκτός του ότι είχε επηρεαστεί πολύ από την Ελλάδα, τα περισσότερα πρόσωπα του πολιτικού και του στρατιωτικού κόσμου είχαν Ελληνική καταγωγή. Η λέξη που συνόδευε την ύψωση της δεξιάς χειρός, ήταν το «ave», που στην Λατινική γλώσσα ερμηνεύεται ως «χαίρε» (ave Caesar! = χαίρε Καίσαρ!).

Ο Αδόλφος Χίτλερ απευθύνει χαιρετισμό στο παρελαύνον στράτευμα του Β’ Ράιχ.

Τα χρόνια πέρασαν κι ο χαιρετισμός αυτός, παρέμεινε στην συνείδηση του λαού και ειδικά των Ελλήνων, ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Ακόμη και σήμερα, όταν θέλουμε να χαιρετίσουμε κάποιον που βρίσκεται σε μία απόσταση από εμάς, υψώνουμε το δεξί μας χέρι… (αλήθεια… πόσο φασιστικό είναι αυτό;)

Ο Μπενίτο Μουσολίνι, χαιρετά δίπλα στον Αδόλφο Χίτλερ

Τα χρόνια πέρασαν και φτάνουμε στην δεκαετία του 1930. Τρεις χώρες χρησιμοποίησαν αυτόν τον χαιρετισμό: Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα. Η Γερμανία του Καγκελαρίου Αδόλφου Χίτλερ, ο οποίος έτρεφε θαυμασμό για την αρχαία Ελλάδα, η Ιταλία του Ντούτσε Μπενίτο Μουσολίνι ο οποίος προσπαθούσε να αντιγράψει την δόξα του Ιουλίου Καίσαρα και η Ελλάδα του Κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά ο οποίος ήταν βαθύς γνώστης της αρχαιοελληνικής ιστορίας και θαυμαστής του αρχαιοελληνικού πνεύματος.

Χαιρετισμός προς τον Ιωάννη Μεταξά.

Ο Ιωάννης Μεταξάς, ίδρυσε την ΕΟΝ (Εθνική Οργάνωση Νεολαίας), στην οποία μετέδωσε τον χαιρετισμό αυτόν ως απόδοση σεβασμού προς τους ανωτέρους αλλά και προς αλλήλους. Ο Χίτλερ από την άλλη, θέλοντας να γίνει ένας νέος παγκόσμιος Καίσαρας, επέβαλλε αυτόν τον χαιρετισμό σε όλους. Το ίδιο κι ο Μουσολίνι. Τρεις διαφορετικοί άνθρωποι, ένας χαιρετισμός, δύο διαφορετικοί λόγοι… Η συνέχεια της ιστορίας, είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί απέχθεια, τόσο για τον χαιρετισμό με ύψωση της δεξιάς χειρός, όσο και για τον αγκυλωτό σταυρό (σβάστικα) κι αυτό γιατί η Γερμανική και η Ιταλική έκφραση του χαιρετισμού, συνδέθηκε με τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν, σε αντίθεση με την Ελληνική έκφραση που έδειχνε σεβασμό κι εμπιστοσύνη.

Αδόλφος Χίτλερ! Ο άνθρωπος που σφετερίστηκε τον αρχαιοελληνικό συμβολισμό για να αιματοκυλήσει την Ευρώπη…

Από την άλλη, έχουμε την λεγομένη «σβάστικα». Ο αγκυλωτός σταυρός, είναι κι αυτό αρχαιοελληνικό σύμβολο, ονομαζόμενο «Τετραγαμμάδιον» (= 4 Γάμα) και μάλιστα ένα από τα πιο μυστικιστικά. Υποδηλώνει μία «αυτοκρατορία» ή ακόμη καλύτερα μία δύναμη η οποία στροβιλιζόμενη παρασύρει ό,τι βρεθεί στο διάβα της. Αν το Τετραγαμμάδιο περιστρέφεται δεξιόστροφα, τότε πρόκειται για θετική δύναμη. Αν κινείται αριστερόστροφα, τότε είναι αρνητική. Ανάλογο συμβολισμό έχει και ο αποκαλούμενος «ήλιος της Βεργίνας».

Το «σύμβολο» της «σβάστικας» χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες για να υμνήσει την νίκη των Ολυμπίων έναντι των Τιτάνων. Ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με την νίκη των Αθηναίων κατά των Ατλάντων, ενώ τέλος άλλαξε μορφή με την βασιλεία του Φιλίππου β’, του (κατά κόσμον) πατρός του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο «ήλιος της Βεργίνας», υποδηλώνει την βασιλεία του φωτός, η οποία στροβιλιζόμενη αναδύεται από το σκότος προς το φως, κατατροπώνοντας ό,τι και όποιον σταθεί εμπόδιο.

«Σβάστικες» σε αρχαιοελληνικό αγγείο…

Εν ολίγοις, ο Αδόλφος Χίτλερ, σφετερίστηκε τα ιερά σύμβολα των αρχαίων Ελλήνων (χαιρετισμό και «σβάστικα»), δίνοντάς τους ένα απεχθές νόημα. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύεται η Νέα Τάξη Πραγμάτων, προκειμένου να στρέψει τον κόσμο ενάντια στα Ελληνικά ιδεώδη και τους ιερούς Ελληνικούς συμβολισμούς. Αυτό το παιχνίδι παίζουν όλοι, είτε ηθελημένα, είτε άθελά τους. Η χρήση της «σβάστικας» και του χαιρετισμού, ΔΕΝ είναι ντροπή. Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ για τον Έλληνα που συνειδητά κάνει χρήση αυτών, γνωρίζοντας και μεταλαμπαδεύοντας τα αρχαιοελληνικά ιδεώδη που εγκρύπτονται σε αυτά. Αποτασσόμαστε την βαρβαρότητα και την απανθρωπιά του ναζισμού και του φασισμού και συντασσόμαστε με το μεγαλειώδες αρχαιοελληνικό πνεύμα!!!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ

Σβάστικα λέγεται ο δεξιόστροφος αγκυλωτός σταυρός και συμβολίζει την ζωή ή την τύχη και ειρήνη. 
Σωβάστικα λέγεται ο αριστερόστροφος αγκυλωτός σταυρός και συμβολίζει τον θάνατο.
Ο αγκυλωτός σταυρός σχηματίζετε από ένα συνδυασμό από τέσσερα

Γ ή τέσσερα L.
Στην αρχαία Ελλάδα συναντάται με το όνομα «γραμμάδων» (επειδή σχηματίζει ένα τετραπλό «Γ»). 
Θεωρίες: το τετραγραμμάδιο(4Γ), είναι ένα ηλιακό σύμβολο που παραπέμπει στην κίνηση της γης, γύρω από τον ήλιο, καθώς επίσης και στην περιστροφή του γαλαξία γύρω από τον άξονά του..)